Feedback HTB

Herstel Training Beeldend is in mijn beleving op een doordachte manier opgebouwd, het is een mooi afgerond geheel. Voor mij is het een enorme verrijking dat deze training door een ervaringsdeskundige is geschreven en wordt gegeven.

Marina R.


Was vooraf best wel sceptisch over de training, plaatste het in het hokje “zweverig”. Met de kennis van nu, moet ik eerlijk bekennen dat mijn beeld over de HTB onjuist is. En dat de HTB voor mij een waardevolle gereedschap is binnen mijn herstel. Daarmee heeft de HTB eigenlijk mijn verwachtingen overtroffen.

Mats de B.


HTB, deze HTB-groep, gaf en geeft mij een mooie extra kans om me te verdiepen in mezelf. Bijvoorbeeld: Mijn werkelijke behoeften beter te leren (her)kennen en uiten. En ook mijn kwetsbaarheden en valkuilen verder te onderzoeken, beter te leren (h)erkennen en beter met hen te leren omgaan. Als trainer weet zij zich in te leven in de situatie van de ander en door haar eigen ervaringen staat ze naast de HTB-deelnemers en benoemt zij, (en soms de medegroepsgenoten) , waar nodig voorbeelden uit haar eigen leven. Dit werkt verhelderend en versterkt het gevoel van begrepen worden. Wat je ervaart is van jou. Dit geldt ook voor de beeldende opdracht. Tekenervaring is niet nodig, dat wat je maakt is goed. Fout bestaat niet.

K. van G.


We hadden een hele fijne groep die al snel zodanig met elkaar vertrouwd was dat er ook hele persoonlijke dingen gedeeld konden worden. Er was respect naar elkaar. Trix was hierin ook een soort bruggenbouwer. De map is goed uitgewerkt; daar kan ik in de training prima mee uit de voeten. Ik vind het ook een goed idee om de map met een aantal thema’s uit te breiden, zodat je nog beter kunt aansluiten op een HTB-groep.

P. B.


We kregen een opdracht om uit te voeren. Ik had er zin in. We namen allen een groot vel papier. Trix legde uit dat we het papier in tweeën moesten delen. Op één helft mochten we ons lichtste licht verven en op de ander ons donkerste donker. Ik moest wel even nadenken hoor. Niet over mijn lichtste licht. Nee, dat was geel van de zon, roze van een unicorn en groen van de natuur. Waar ik steeds meer van geniet. Ik ben een mens dat patronen herkent. Ik haal mijn vingers door de verf en begin in het midden, mijn vingers glijden over het papier en vormen een spiraal. Als een blij kind zat ik te kliederen in vrolijke kleuren. Maar toen was ik klaar en moest ik aan de slag met mijn donkerste donker. Een paar jaar geleden had ik wellicht een vel helemaal zwart met rood geschilderd om mijn donkerste donker te vertolken met verf. Zwart voor de pijn en het verdriet. Rood voor de boosheid? Ik moest nu wat dieper nadenken want ik ervaar veel minder donker in mij dan voorheen. Wat is nu mijn donkerste donker? Mijn donkerste donker is wanneer ik mij depressief voel. Ja, ik heb therapie gehad. Ja, ik heb nu handvatten om mezelf er weer uit te trekken maar dat betekend niet dat ik nooit meer depressies ervaar. Het is iets wat bij mij hoort. Ik ben gevoelig, soms word ik diep geraakt en dan wordt het wel donker in mij. Maar hoe donker? Wel een beetje zwart eigenlijk. Ik haal mijn vingers door de verf en begin onbewust in hetzelfde patroon als de vorige schildering. Na een stukje stop ik. Want wat voel ik nou eigenlijk in mijn donkerste donker? In mijn tijden van somber voelen? Ik voel twijfel. Vroeger voelde ik angst maar nu voel ik twijfel. In plaats van verder te gaan met de spiraal maakte ik er een vraagteken van. Een vraagteken die staat voor de donkere twijfel in mij. Twijfel in wie ik ben. Wat ik wil en wat ik nodig heb. Maar weet je, die tijden van somberheid die worden gelukkig steeds minder!

Suzanne de F.


De HTB was een anker voor mij in een periode van chaos, wanhoop en niet weten wat te doen. Ik ben elke keer geweest en die dag was de beste van de week. Nu ik zoveel bezig ben geweest met schilderen heb ik de rust, het plezier van creatie en ook de therapeutische waarde ervan ontdekt voor mezelf en verf aangeschaft om thuis bepaalde opdrachten te herhalen. Het contact met andere deelnemers heeft mijn leven verrijkt. Ik voelde mij minder alleen in mijn worsteling, heb momenten van begrip, steun en erkenning ervaren en lessen geleerd simpelweg door te luisteren naar wat de ander deelde. Dit heeft veel voor mijn groeiproces betekent.

E. de H.


Ik heb de HTB met veel plezier gevolgd. Veel geleerd en mijn leven is daardoor een stuk overzichterlijker geworden. Weet nu waar mijn valkuilen zitten en waar mijn allergieën zitten. Trix geeft de cursus met veel liefde en passie en heb van haar geleerd. Ik kan het iedereen aanraden, als je wilt groeien naar een beter leven.

M. van K.